fbpx

Konstnärsgård med pensionat, restaurang, utställningar, butik och café i underbara Fryksdalen.

Tack & Hej

3 fantastiska år är till ända.
Det har varit fantastiskt att få förvalta Fryksdalsmorans livsverk Sillegården.
Vi stänger den 11 september.

Maria Amneteg med personal

 

SÖNDAGSBUFFÉ

Söndag 4 sept kl 12-16

225 kr

BAR & KYLSKÅPSTÖMNING

Söndag 11 sept kl 12-17

UTFÖRSÄLJNING
I BUTIKEN!

30-50%

Ida Sahlström, Fryksdalsmora, grundade Sillegården.
Alla kan måla! Släpp loss din kreativitet på målarduken på Sillegårdens gröna slätter i sommar.
Magnus Carlsson gästar Musikplats E45 i sommar.

Sillegården i Västra Ämtervik ligger vackert belägen intill sjön Fryken. Gårdens gamla, säregna miljö är omsorgsfullt bevarad och är idag restaurang och pensionat med trädgårdscafé, konstutställningar och butik. Under sommaren är Alla-kan-måla en populär aktivitet, musikvällar under namnet Musikplats E45 med Magnus Carlsson, Eva Eastwood m.fl. I år uppmärksammas Erling Ärlingsson med en utställning om hans liv. Kanske såg du programmet Vägen ut med Lars Lerin, där han berättade om Erling som sin mentor.

”Fryksdalsmora” Ida Sahlström, textilkonstnärinna
Historien:
Ida Sahlström växte upp på Sahlströmsgården i Torsby, hennes intresse var skapande i färg och textil, något som hennes far inte lät henne syssla med. Så hon lämnade gården och flyttade till Stockholm. Där blev hon känd som ”Fryksdalsmora” efter sitt historieberättande på fryksdalsmål tillsammans med Calle Jularbo på Skansen. Men hon längtade hem till Fryksdalen och med maken August köpte hon Sillegårdsbrunns Varmbadhus 1915. Här skapade de Sillegården pensionat som blev vida känt för sin goda mat. Här samsades friherrar, amiraler och direktörer med arbetarhustruar och bönder. Även Selma Lagerlöf var en återkommande gäst. Hon hade ett utpräglat sinne för affärer och färger och komponerade oändligt många vävar där färgsättningarna var helt nya för sin tid. Hon skapade bl.a hålgardinen ”Fryksdalsrutan”. 

Erling Ärlingsson
Ida och August äldsta dotter Margit gifte sig med Erling Ärlingsson, konstnär som kom att tillhöra Göteborgskoloristerna. Ida och August gjorde gemensam sak av sina konstnärstalanger och skapade flertalet mönster tillsammans. Erling och Margit drev pensionatet efter Idas död, fram till 1973.

Sillegården ligger vackert belägen med Fryken alldeles intill, Frykdsalsbanan löper nedanför och hit kom människor både med båt och tåg för att bo förr i tiden.

Welcome to beautiful Sillegården.