fbpx

Alma Löv Museum är ett konstprojekt och en konstgård i Sunne kommun i Värmland. Alma Löv Museum of Unexp. Art ligger vid sjön Mellan-Fryken, fyra km söder om Östra Ämtervik.

Om Alma Löv Museum of Unexp. Art

Alma Löv Museum är ett samtidskonstmuseum i Östra Ämtervik, 17 km söder  om Sunne på östra sidan Fryken. Museet består av ett tiotal paviljonger i olika arkitektur som bredvid ett flertal skulpturer ligger utspridda i naturen. I anslutning till området ligger även den stora huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat med tre våningar var det finns både konsertscen, teatersalong, utställningssalar och café. Ett syfte med Alma Löv är att verka som en mötesplats och experimentverkstad där konst, natur, teknik och människa förenas och interagerar. Projektet verkar som en katalysator för konstlivet, frågeställare för publik och breddar det konstnärliga utbudet på landsbygden. Projektets mål är att bidra till utveckling, dialog och spridning av samtida konst genom publik och intern verksamhet. Varje sommar öppnas en ny utställning där flera konstnärer medverkar under ett gemensamt tema. Årets utställning Dreams and illusions pågår 18 juni till 29 augusti. 

Förutom den tillfälliga utställningen visas en permanent samling som utgör en del av Alma Lövs själ och kärna. Det är verk från 1998 som kompletterats årligen med fler verk av både svenska och internationella konstnärer som ingår i samlingen. Bland annat visas  fotografen Staffan Jofjells ljud –och fotoinstallation från 1998 med ett fiktivt kärleksmöte mellan en tysk kvinna och en man från Honduras. Jonas Liveröds ”Cult of the big time sensorial” som pryder ingången till Paleis Oranjestraat, ett fyra meter högt ben i brons av den holländska konstnären Henk Visch och mycket mer.

 

Dreams and Illusions 18.06 – 28.08 2022      

Årets konstprojekt på Alma Löv Museum presenterar utställningar med tio samtida konstnärer som utformar separata projekt. I Dreams and Illusions har utställningarna olika ingångar till vår samtid och ett undersökande av relationen mellan människans inre föreställningar och den fysiska verkligheten. I gränslandet mellan fantasi, dröm och verklighet kan nya världar framkallas – i våra drömmar där man kan uppleva det obekanta, absurda eller främmande. Utställningarna visar gestaltningar av inre drömbilder, symbolik, myter, okända landskap, illusioner i en blandning av måleri, illusionistiska projektioner, videoverk, fotografi, installationer, skulpturer. Vad som träder fram bakom det välkända kan vara både en slags mystik, men även konkreta fördomar som synliggörs först när vi blir uppmärksamma på det som finns i vårt undermedvetna. Under sommaren arrangeras också ett kulturprogram med konserter, litteratur uppläsningar, samtal mm.

Medverkande konstnärer 2022:

Meta Isæus-Berlin, Annie Johansson, Peter Johansson, Jonas Liveröd, Sonja Nilsson, Anna Pajak, Anna Persson, Lovisa Ringborg, Mila Teshaieva och Association for Social Contribution.

Alma Elvira Andrina Grönros Löv

Alma Löv Museum of Unexp. Art skapades som ett konstprojekt tillägnat Alma Andrina Elvira Grönros Löv, en ensamstående torparkvinna från Åland med sex barn. Det var på en resa till just Åland som konstnären Marc Broos fick nys om denna kvinna – som inte var god nog att få en gata döpt efter sig – sa lite skämtsamt att han skulle bygga ett museum åt henne istället. Efter en stor artikel i Ålandsposten som skrev om planerna så började tanken på allvar att ta form. Det som från början var tänkt att bli ett tillfälligt konstprojekt under året Stockholm var Europas kulturhuvudstad 1998, utvecklades snart till ett slags konsnärsmecca dit både konstnärer och konststuderande kom för att bo och skapa. Tanken på att kunna visa samtida konst på landsbygden fanns sedan tidigare hos Marc Broos, men att projektet skulle växa till en omfattande verksamhet är något som växt fram dynamiskt under många år. Sedan 2014 drivs Alma Löv av dottern Stella Broos som både arrangerar utställningar, konserter, pedagogisk verksamhet och andra litterära program. Bredvid denna verksamhet bedrivs även ett konstnärsresidens i närheten av museet där programverksamhet är förlagd året runt, ofta i anslutning till projekt som pågår på museet.

Bilden: Ett sju meter högt ben i brons av den holländske konstnären Henne Visch.

Alma Löv

Welcome to beautiful Alma Low.